JE HANDSCHRIFT ALS LETTERTYPE

Je logo is de superheld van je organisatie. Deze moet bijzonder zijn. Vaak wordt er in een huisstijl hetzelfde lettertype gebruikt als in het logo. Maar een huisstijl lettertype kan je merkidentiteit ondersteunen. Als we hetzelfde lettertype gebruiken wordt het logo soms minder bijzonder omdat het door velen gezien wordt als ‘maar een gewoon lettertype’. Dit is voor elke huisstijl anders.

Typografie, geen gesneden koek

Typografie is de kunst van het vormgeven, zetten en plaatsen van tekst, zowel voor functionele als esthetische doeleinden. Zelfs voor veel ontwerpers is het geen gesneden koek. Natuurlijk kan elke ontwerper een geschikt lettertype uitkiezen voor het project op esthetische waarde. 

Dat is in ieder geval wat ik vaak doe: op gevoel door een verzameling lettertypes struinen op zoek naar de best passende letter bij de andere huisstijl elementen. Bijvoorbeeld een lettertype met afrondingen als de huisstijl een zachte en vriendelijke uitstraling heeft of de ontwerpers nachtmerrie: Comic Sans gebruiken door niet ontwerpers als iets voor kinderen bedoeld is en het een guitige uitstraling moet krijgen. Nee, voor mij is dat lettertype niet weggelegd. 

Maar hoe leuk zou het zijn om je eigen handschrift als lettertype te gebruiken om je ontwerpen op een verrassende manier te verfraaien? Volgens mij is er niets toffers dan dat.

Hoe maak je van je handschrift je eigen lettertype?

Hieronder leg ik uit welke stappen ik heb genomen om mijn eigen handschrift om te zetten naar een echt font.

Stap één is om eerst je handschrift uit te schrijven. Dit zou je met verschillende pennen en/of potloden kunnen doen. Dit geeft allemaal een ander effect en kun je het mooiste effect uitkiezen. Scan je handschrift en open deze in Adobe Photoshop. Poets daarin de oneffenheden weg.

Je zou dit ook digitaal kunnen doen als dit je voorkeur heeft. Hiervoor heb je een tekentablet (bijv. Wacom) nodig en bijvoorbeeld een programma als Adobe Illustrator.

Zorg dat je niet alleen de kleine letters gebruikt, maar schrijf ook de hoofdletters uit. Om het lettertype compleet te maken kun je ook interpunctie, umlauttekens en accenten toevoegen.

Ik beschrijf hier de manier die ik heb gebruikt om mijn handschrift uit te werken in een lettertype.

In Adobe Illustrator schrijf ik de letters uit die ik nodig heb. Op de website https://www.calligraphr.com heb ik een template gedownload. Hierin heb ik alle letters en tekens geplaatst. (Let op dat je met de gratis versie niet alle tekens kunt maken en aanpassen) Zorg dat je de letters op de basislijn zet. Ik heb zelf gemerkt dat de staarten en stokken van bijvoorbeeld de k,l,g,j niet te hoog of te laag moet maken. Dit omdat de letter anders niet in het hokje van de template past. Hier moet je dus rekening mee houden.

Wanneer je alle letters in de template hebt geplaatst kun je deze uploaden op de website.

Dit is het moment waar je de letters gaat uitlijnen en de spatiëring aan gaat geven. Je kunt meteen een voorbeeld bekijken en waar nodig nog finetunen.

Ik ben tevreden over het resultaat en ik ga nu het lettertype downloaden als .otf (open type font) Daarna Installeer ik deze op mijn computer en typen maar…

Vind je dit nou een leuk idee maar vind je het te veel werk om zelf te doen?

Ik help je graag!

Laat het me weten via het contactformulier.

Scroll to Top