HOE HOUD IK EEN ONTWERP SIMPEL?

Als ontwerper sta ik voor het dilemma om het ontwerp telkens weer eenvoudig te houden. Het klinkt zo gemakkelijk. Maar het is simpelweg niet eenvoudig om ontwerpeenvoud te bereiken. Het is iets dat altijd in mijn achterhoofd zit als ik ontwerp. Een constante strijd met te veel ideeën en wil ze allemaal tegelijk gebruiken. “Less is more” is een veelgebruikte maar goede uitspraak. 

Witruimte 

Een van de manieren waarop ik eenvoud in een ontwerp kan creëren, is door het gebruik van witruimte.

Soms zijn ontwerpen zo onoverzichtelijk volgepropt, dat een witte ruimte het ontwerp écht zal verbeteren

Witruimte kan harmonie en visueel comfort creëren en kan ervoor zorgen dat het ontwerp zich onderscheidt van de rest. Vaak wordt witruimte gebruikt om een ​​gevoel van verfijning en elegantie te creëren. In combinatie met een gevoelig gebruik van typografie en fotografie kan witruimte een ontwerp maken of breken. 

Er komt veel meer kijken bij merkpositionering dan alleen witruimte, maar als er een opdracht bij mij ligt voor een luxe merk, is het zeer waarschijnlijk dat de klant witruimte en veel ervan verwacht om het product af te stemmen op zijn concurrenten.

Uitlijnen

Uitlijnen helpt om uw ontwerp elementen in een presentabele volgorde te houden, ongeacht hun verschillende afmetingen. Een goede uitlijning is een eenvoudige manier om uw afbeeldingen en tekst een verfijnde en professionele uitstraling te geven.

Lettertypes

In het ideale geval beperk ik me tot 1 of 2 lettertypen. Mocht ik toch meerdere lettertypes willen gebruiken, dan gebruik ik er bijvoorbeeld één voor de koptekst en een andere voor de hoofdtekst. 

Kleuren

Is het je opgevallen dat de beste en opvallendste ontwerpen een uitgekiend kleuren palet hebben? Dat is geen toeval. Een goed kleurenpalet is één van de sleutels tot een geweldig ontwerp. Wil je opvallen, gebruik dan uitgesproken kleuren, maar doe het wel anders dan je concurrenten.

In korte lijnen gaat deze blog dus over eenvoud. Wil jij ook een ontwerp dat professionaliteit uitstraalt door de juiste kleuren, juiste lettertypes en het juiste wit.

Neem dan contact met me op. Ik luister naar jouw wensen en visie en maak een ontwerp dat mooi is van eenvoud.

Scroll to Top